Honlaptérkép Keresés

Főoldal > Magyarországi helyzet > Hazai programok

Hazai programok

Magyarországon a fenntartható fejlődés gyakorlati megvalósítására több civil szervezet kezdeményezett programokat. Ezek a programok a legkülönbözőbb földrajzi elhelyezkedésben valósultak meg, általában egy-egy kisebb település, vagy településcsoport bevonásával.
A kezdeményező civil szervezetek általában környezet- és természetvédelmi céllal alakult egyesületek, alapítványok. A programok sikere azonban nagy mértékben azon múlik, hogy mennyire tudják bevonni az érintett önkormányzatokat, más profilú (pl. szociális ügyekkel, munkahelyteremtéssel, helytörténettel, oktatással, közművelődéssel stb. foglalkozó) civil szervezeteket, a helyi vállalkozókat és a lakosságot a programok kidolgozásába és megvalósításába.

Ezek a programok a helyi erőforrásokon alapulnak, a helyi munkaerő és tudás, tapasztalatok, helyi anyagok és hagyományos technológiák felhasználásával, környezetkímélő, természet- és "emberbarát" módon működnek a helyi lakosság boldogulását szolgálva.
Soruk a fenntartható település modelljétől kezdve (Gömörszőlős) a Tisza-vidék fenntartható tájhasználata és tájrehabilitációs programján át (Nagykörű) a hagyományos gazdálkodási formák fenntartásáig (Somogyfajsz), illetve az ökoturizmus, ökológiai gazdálkodás és erre alapuló helyi feldolgozó kapacitás, "bio-üzem" (Sokoró) létrehozásáig, működtetéséig terjed, igen széles tevékenységi kört ölelve fel.

A fenntartható fejlődési programokat bemutató adatbázis - reményeink szerint - folyamatosan tovább bővül. Az itt megtalálható adatlap kitöltésével további sikeres fenntartható fejlődési programok bemutatására nyílik lehetőség.


Amennyiben a bemutatásra szánt programot megvalósító szervezet még nem szerepel az adatbázisban először a szervezet adatait kell megadnia. A szervezet nyilvántartásba vételét követően, a login-név és a jelszó felhasználásával töltheti ki a program bemutatására szolgáló adatlapot, illetve módosíthatja szervezete és a program megváltozott adatait.

Amennyiben a megvalósító szervezet már szerepel az adatbázisban, login-neve és jelszava felhasználásával kitöltheti a program adatlapját.
Kérdéseivel a rendszer-adminisztrátorhoz fordulhat ffb@mail.ktm.hu